Begeleiding aan zorgprofessionals om lichaamsgericht te kunnen werken met getraumatiseerde personen

NJ Trainingen

Training en coaching aan zorgprofessionals om lichaamsgericht te kunnen werken met getraumatiseerde personen.

NJ Bibliotheek

Een stap verder...

Onze aanraders


Voor de training gebruiken wij enkel evidence-based bronnen. Elk jaar komen daar wat bronnen bij en veranderd de training mee met alle nieuwe informatie uit onderzoeken en nieuwe literatuur die beschikbaar is. Wij lezen dus flink wat af!


Lichaamsgericht werken bij trauma is een interessant onderwerp wat nog steeds in ontwikkeling is en we snappen dat dit jou ook interesseert! Daarom vind je hier onze huidige aanraders op dit gebied.

We updaten deze pagina regelmatig zodat ook jij op de hoogte bent.

 

Veel leesplezier!


  • 1. Trauma sporen - Bessel van der Kolk

    Een echt aanrader als je nog niet zo bekend bent met de werking van trauma, maar ook als je hier al wel langer mee bezig bent! Een van de basisboeken voor de training 'lichaamsgericht helen'.


    Dit diepmenselijke boek geeft een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma, en biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen heeft leren kennen. Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd, niet alleen vanwege zijn uitwerking op slachtoffers van ongelukken en misdrijven, maar vooral ook vanwege de vaak minder zichtbare tol die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eisen.


    Op basis van ruim dertig jaar onderzoek en klinische ervaring in de voorhoede van zijn vakgebied, toont prof. dr. Bessel van der Kolk hoe de angst en het isolement in de kern van het trauma letterlijk veranderingen aanbrengen in zowel de hersenen als het lichaam. Hij verklaart waarom getraumatiseerde mensen steeds weer gekweld worden door onbegrijpelijke angst, gevoelloosheid en onbeheersbare woede, en hoe trauma hun vermogen om zich te concentreren, zich te herinneren, vertrouwensrelaties aan te gaan en zich thuis te voelen in hun eigen lijf negatief beïnvloedt. Doordat ze de controle over zichzelf hebben verloren en gefrustreerd zijn geraakt door eerdere vergeefse behandelingen, zijn ze vaak bang dat ze onherstelbaar zijn beschadigd.

  • 2. Trauma verwerking door yoga - David Emmerson & Elizabeth Hopper

    Dit boek heeft Naomi voornamelijk gebruikt bij haar sciptie- 'Traumaverwerking d.m.v. yoga in de jeugdzorg' en is de basis ovoor de Trauma Informed Yogalessen die zij aanbiedt. 


    Om te kunnen beginnen met de verwerking van een trauma moet er een verbinding gemaakt worden met het zelf, alsook met het lichaam. Traumaverwerking door yoga introduceert traumagerichte yoga - een op maat gemaakt programma, dat speciaal ontwikkeld werd voor slachtoffers van een trauma. Het stelt slachtoffers in staat een positievere relatie met hun lichaam op te bouwen door middel van mindfulness, ademhaling en zachte yogaoefeningen. Vier karakteristieken spelen een rol bij traumagerichte yoga: ervaren in het nu, keuzes maken, effectief actie ondernemen en creëren van ritmes. Dit boek vormt een onmisbare leidraad voor yogaleraren, therapeuten en ervaringsdeskundigen. Peter Levine, auteur van De tijger ontwaakt, schreef het voorwoord.

  • 3. De Nervus vagus als bron van herstel - Stanley Rosenberg

    Een relatief nieuw boek op dit gebied, wat een nieuwe kijk biedt op traumaherstel. De theorie is een verlengde van de Polyvagaal theorie.


    Stanley Rosenberg beschrijft de cruciale rol die de nervus vagus (de tiende hersenzenuw) speelt met betrekking tot ons psychische en lichamelijke welzijn. Hij baseert zich hierbij op de polyvagaaltheorie van Stephen Porges, en put tegelijkertijd uit zijn rijke ervaring met craniosacraaltherapie en andere lichaamsgerichte therapieën. Hij legt uit dat veel psychische en lichamelijke klachten – van angst en depressie tot migraine en rugpijn – een teken zijn dat de nervus vagus niet goed functioneert.


    Aan de hand van een aantal eenvoudige oefeningen biedt Rosenberg in zijn boek manieren om de nervus vagus te beïnvloeden en zo diepe ontspanning te bereiken, de slaap te verbeteren en te herstellen van letsel en psychotrauma. Daarnaast kunnen kernsymptomen van bepaalde autismespectrumstoornissen worden verlicht, omdat een goed afgestelde nervus vagus een positieve uitwerking heeft op het sociaal functioneren.

  • 4. De Polyvagaaltheorie - Stephen W. Porges

    Een nieuwe bril op traumaverwerking die een hoop nieuwe informatie verschaft en daarbij ook een nieuwe methodiek. 


    De polyvagaaltheorie - ontwikkeld door Stephen Porges - beschrijft hoe sociaal gedrag mogelijk is gemaakt bij de evolutie van zoogdieren, zoals wij mensen, door een specifieke anatomische ontwikkeling van ons zenuwstelsel. Porges' inzichten zijn omarmd door therapeuten en artsen die zich richten op de behandeling van trauma, angst, depressie en andere psychische problemen. De polyvagaaltheorie beschrijft de biologische oorsprong van diverse vormen van sociaal gedrag, maar ook van emotionele stoornissen. Daarmee biedt de theorie een basis voor de verdere ontwikkeling van behandelingen van stress en trauma.


    In dit boek worden om te beginnen de wetenschap en de wetenschappelijke cultuur besproken waarbinnen Porges de polyvagaaltheorie oorspronkelijk heeft ontwikkeld. In de vorm van uitgeschreven interviews worden vervolgens de polyvagaaltheorie en haar belangrijkste begrippen en concepten uitgelegd. Hierbij worden enkele praktische behandeltips uit de theorie gedestilleerd, wordt uitgelegd hoe die behandeltechnieken van invloed kunnen zijn op onze sociale betrokkenheid en veiligheid, en komen klinische voorbeelden aan bod met betrekking tot onder andere trauma en autisme.

  • 5. How do you feel - An Interoceptive Moment with Your Neurobiological Self - A.D. Craig

    Een engelstalig boek voor de echte die-hard! Het legt het principe van interocepie uit, een rode draad in de training 'lichaamsgericht helen'. 


    A book that fundamentally changes how neuroscientists and psychologists categorize sensations and understand the origins and significance of human feelings How Do You Feel? brings together startling evidence from neuroscience, psychology, and psychiatry to present revolutionary new insights into how our brains enable us to experience the range of sensations and mental states known as feelings. Drawing on his own cutting-edge research, neurobiologist Bud Craig has identified an area deep inside the mammalian brain-the insular cortex-as the place where interoception, or the processing of bodily stimuli, generates feelings. He shows how this crucial pathway for interoceptive awareness gives rise in humans to the feeling of being alive, vivid perceptual feelings, and a subjective image of the sentient self across time. Craig explains how feelings represent activity patterns in our brains that signify emotions, intentions, and thoughts, and how integration of these patterns is driven by the unique energy needs of the hominid brain. He describes the essential role of feelings and the insular cortex in such diverse realms as music, fluid intelligence, and bivalent emotions, and relates these ideas to the philosophy of William James and even to feelings in dogs. How Do You Feel? is also a compelling insider's account of scientific discovery, one that takes readers behind the scenes as the astonishing answer to this neurological puzzle is pursued and pieced together from seemingly unrelated fields of scientific inquiry. This book will fundamentally alter the way that neuroscientists and psychologists categorize sensations and understand the origins and significance of human feelings.

Nog meer boeken...

  • De tijger ontwaakt - Peter Levine

    Lichaamsgerichte traumabehandeling

    Vluchten, vechten of bevriezen, dat zijn de keuzen die prooidieren hebben als ze worden geconfronteerd met direct levensgevaar. Volgens Peter Levine, expert op het gebied van traumaverwerking, geldt dit ook voor mensen in een traumatische situatie. Maar in tegenstelling tot prooidieren, die de lichamelijke spanning van een levensbedreigend moment weer heel snel afleggen en hun leven hervatten, slagen wij mensen daar niet altijd in. Vaak Zet de spanning zich vast in ons lichaam en uit die zich vervolgens in slapeloosheid, angestgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid of woedeuitbarstingen. Zo ontwikkelt zich het PostTraumatische Stress-Syndroom (PTSS).

    Somatic Experiencing gaat ervan uit dat traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn en daarom het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden bestreden: door iemand de oorzaak van zijn trauma opnieuw te laten beleven ('de tijger ontwaakt') en daarbij het lichaam in staat te stellen de geblokkeerde overlevingsenergie los te laten.

    Peter Levine heft een achtergrond in biofysica, stressbehandeling en psychologie; zo werkte hij onder andere als stress-consulent in het Spaceshuttleproject van de NASA. Hij is expert op het gebied van traumabehandeling en was de grondlegger van Somatic Experiencing.

  • De polyvagaaltheorie in therapie - Deb Dana

    Door de polyvagaaltheorie van Stephen Porges hebben we meer inzicht gekregen in de veranderingen die traumatische ervaringen teweegbrengen in het autonome zenuwstelsel, en waarom mensen na zo’n ervaring zo moeilijk terugkeren naar een toestand van rust en vertrouwen. Dit boek geeft therapeuten handvatten om dit inzicht te integreren in hun therapeutische werk. Om te beginnen worden de basisprincipes van de polyvagaaltheorie uitgelegd in een taal die toegankelijk is voor zowel therapeuten als cliënten. Vervolgens worden er methoden aangereikt – waarbij wordt gewerkt met werkbladen, oefeningen en meditaties – om cliënten te helpen om vanuit toestanden van mobilisatie, immobilisatie en ineenstorting de weg terug te vinden naar veiligheid en verbinding.

  • Mindfulness bij volwassenen met autisme - Annelies van der Spek

    MINDFULNESS BIJ VOLWASSENEN MET AUTISME is de eerste behandeling voor volwassenen met autisme die bewezen effectief is. Door de toegankelijke stijl en de prachtige illustraties is dit boek zeer geschikt voor zowel hulpverleners als voor mensen met autisme zelf.


    Na een heldere uiteenzetting van mindfulness wordt per hoofdstuk steeds een meditatieoefening besproken. Aan bod komen onder andere ademhalings-, luister-, gedachten-, lichaams- en bewegingsmeditaties. Bij elke oefening worden praktische tips gegeven en is er ruime aandacht voor valkuilen voor mensen met autisme. Ook wordt er concreet besproken in welke structuur men de meditaties kan beoefenen. Op www.mindfulnessbijautisme.nl zijn bovendien alle meditatieoefeningen in mp3-format te vinden.

  • Wat stilte met je hersenen doet- Michel le van Quyen

    Neurowetenschapper Michel Le Van Quyen wordt op een dag verlamd wakker. Overwerkt, is de diagnose. Hem wordt absolute rust voorgeschreven. Hij doet een verrassende ontdekking: de stilte doet hem goed en helpt hem de ziekte te overwinnen. Dan gaat hij op onderzoek uit naar het vreemde fenomeen stilte. Le Van Quyen leidt ons langs verschillende soorten stiltes en toont ons de voordelen ervan. Stilte verhoogt onze creativiteit, verbetert ons geheugen en onze verhouding met onszelf.

  • De darm-breinconnectie - Gregor Hasler

    Hoe beïnvloedt de darm-breinconnectie onze lichamelijke en psychische gezondheid? • Welke rol speelt de nervus vagus, de zwervende zenuw, daarbij? • Wat is het preventieve en therapeutische potentieel van voeding?


    Als het microbioom van de darmen goed gevoed is en goed contact onderhoudt met het brein, staat het aan de basis van een gezond leven. Een verstoorde darm-breinconnectie daarentegen kan het immuunsysteem van slag brengen en leiden tot ziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten, maar is ook van invloed op neurologische en psychische stoornissen zoals anorexia, depressie, autisme, schizofrenie en dementie.


    Diagnostiek en behandeling kunnen spectaculair profiteren van nieuwe inzichten in de darm-breinconnectie. Dit boek bespreekt die inzichten en geeft daarnaast praktische tips op basis van medisch en voedingsonderzoek en ervaringen met psychotherapie.

  • Trauma en herstel - Judith Lewis Herman

    Trauma en herstel, in 1992 voor het eerst gepubliceerd, is nog altijd hét boek over traumatische gebeurtenissen en de slachtoffers daarvan. Judith Herman stelt in dit baanbrekende werk dat psychologische trauma's alleen begrepen kunnen worden in hun sociale context. Uitgaande van haar eigen onderzoek naar incest en de uitgebreide literatuur over oorlogsveteranen en slachtoffers van terreur, trekt ze verrassende parellellen tussen particulier geweld, zoals kindermishandeling, en politiek geweld, bijvoorbeeld oorlog.


    Trauma en herstel is een essentieel boek voor iedereen die wil begrijpen hoe trauma's genezen kunnen worden en hoe we helen. Voor deze uitgave heeft Judith Herman een uitgebreid nieuw nawoord geschreven, waarin ze laat zien wat er in haar vakgebied is veranderd en wat er niet is veranderd in de ruim twee decennia sinds de publicatie van haar boek.

  • Wanneer je lichaam nee zegt - Gabor Maté

    Gabor Maté houdt ons in 'Wanneer je lichaam nee zegt' ('When the Body says No') een confronterende spiegel voor, waardoor we gaan inzien dat verborgen stress desastreuze gevolgen voor onze gezondheid kan hebben. Wanneer we geen nee durven zeggen tegen onze door stress geregeerde manier van leven, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen. We raken uitgeput en ontwikkelen onder andere hart- en vaatziekten, artritis, kanker en MS.


    Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van vele voorbeelden en verhalen uit zijn eigen huisartsenpraktijk en zijn werk in de palliatieve en verslavingszorg, geeft Maté antwoord op vragen over de rol die de mind-bodyconnectie speelt in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Hij geeft overtuigend bewijs voor deze link en laat bovenal zien dat wij allemaal de wijsheid bezitten om onszelf te helen: als het lichaam nee zegt ...

  • Het nieuwe ademen - James Nestor

    Wat je eet, hoeveel je traint en hoe jong je bent is lang niet zo belangrijk als dat wat we allemaal, elke dag, onbewust doen: ademen. Er is niets essentiëler voor onze gezondheid en ons welzijn dan in- en uitademen, zo’n 25.000 keer per dag.


    Onderzoek toont aan dat zelfs kleine aanpassingen aan de manier waarop we ademhalen onze atletische prestaties kunnen verbeteren, onze interne organen kunnen verjongen en zelfs astma en auto-immuunziektes kunnen verhelpen. Het nieuwe ademen zet alles wat je dacht te weten over je meest fundamentele biologische functie op zijn kop, op basis van medisch onderzoek en recente studies op het gebied van psychologie, biochemie en menselijke fysiologie. Ademen zal nooit meer hetzelfde zijn.

  • De stem van je lichaam - Peter Levine

    In De stem van je lichaam gaat Peter Levine dieper in op de effecten van een trauma op het menselijk lichaam, het brein en de psyche. Hij toont aan dat een trauma geen ziekte of afwijking is, maar een opgelopen verwonding als gevolg van angst, hulpeloosheid en verlies. Als de wond geen aandacht krijgt, kan iemand hier nog jarenlang last van houden. Centraal bij de verwerking van een trauma staat wat Levine noemt, de kracht van compassie. Door te luisteren naar het eigen lichaam stel je dit in staat de geblokkeerde energie los te laten en deze compassie te voelen. Op dat moment kan het genezingsproces beginnen. De stem van je lichaam is Levine’s meest persoonlijke boek, dat fascinerende praktijkvoorbeelden combineert met onderzoeken uit de biologie, de neurowetenschap en de lichaamsgerichte psychotherapie. De lezer verwerft praktische oefeningen om mee te werken en krijgt opdeze manier meer inzicht in de betekenis van trauma.

  • Trauma en geheugen - Peter Levine

    In 'Trauma en geheugen' buigt dr. Peter A. Levine zich over een van de lastigste en meest controversiële vraagstukken op het gebied van trauma: is ons geheugen te vertrouwen? Sommigen beweren dat traumatische herinneringen volledig onbetrouwbaar en onbruikbaar zijn; anderen stellen dat ons geheugen een onmisbare bron van informatie is die ons kan helpen om ervaringen uit het verleden beter te begrijpen. Op grond van zijn 45 jaar ervaring in het behandelen van trauma meent dr. Levine dat in beide overtuigingen een deel van de waarheid schuilt: het geheugen kan zeker worden vertrouwd, maar de enige herinneringen die werkelijk nuttig zijn zijn de herinneringen die in het lichaam zijn opgeslagen en die niet per se toegankelijk zijn voor de bewuste geest. Terwijl er in traumatherapie vaak wordt gewerkt met expliciete traumatische herinneringen (zoals opdringerige gedachten en flashbacks), wordt er aanzienlijk minder aandacht besteed aan de manier waarop het lichaam impliciete herinneringen opslaat of aan het feit dat veel van wat wij als ‘herinneringen’ beschouwen door ons wordt ervaren als een lichamelijk gevoelde (en meestal onbewuste) beleving. Als we meer grip krijgen op het complexe samenspel tussen verleden en heden, brein en lichaam, kunnen we ons anders tot trauma uit het verleden gaan verhouden, waardoor we ons evenwichtiger, meer ontspannen en completer gaan voelen. 'Trauma en geheugen' biedt een geheel nieuwe kijk op de manier waarop onze herinneringen worden gevormd en hoe ze van invloed zijn op ons leven en welzijn in het hier en nu. Dr. Peter A. Levine is gepromoveerd in de medische biofysica en in de psychologie. Hij is de grondlegger van de Somatic Experiencing-methode. Zijn baanbrekende bijdrage op het terrein van de lichaamsgerichte psychotherapie werd in 2010 beloond met een oeuvreprijs van de United States Association for Body Psychotherapy.

  • De levende erfenis van trauma transformeren - Janina Fisher

    Traumatische ervaringen leiden tot een erfenis van symptomen. Ook als de gebeurtenissen jaren of decennia geleden hebben plaatsgevonden, kan deze erfenis nog springlevend zijn. Van oudsher wordt ervan uitgegaan dat zulke gevolgen verdwijnen wanneer het verhaal over wat er is gebeurd wordt verteld.


    Getraumatiseerde mensen hebben echter een heel andere ervaring: het telkens opnieuw vertellen van het verhaal over wat er met hen is gebeurd, zorgt vaak voor een heractivering van hun traumaresponsen, zodat ze eerder overspoeld raken dan het trauma verwerken. Getraumatiseerde mensen kunnen hun ervaringen pas transformeren zodra ze begrijpen dat hun symptomen en reacties normale responsen op abnormale gebeurtenissen zijn. Ze hebben handvatten nodig om te kunnen werken aan de symptomen die hun dagelijkse bezigheden bemoeilijken en een belemmering zijn om een leven na het trauma op te bouwen.

  • Veilig in je lijf - Het traumatische verleden tot rust brengen in lichaam, hoofd en hart- Deirdre Fay

    Misschien word je door het leven overweldigd. Misschien lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand te zijn, maar heb je wel een traumaverleden of ga je onder enorme stress of verstikkende angst gebukt. Of misschien vraag je je af of je emoties en herinneringen je beletten echt gelukkig te zijn. Deirdre Fay heeft – gebaseerd op haar 35 jaar ervaring met psychotherapie, yoga en meditatie – een methode ontwikkeld om je te helpen eindelijk van je emotionele trauma te herstellen. In Veilig in je lijf deelt ze deze benadering, waarmee ze moderne neurobiologie en eeuwenoude wijsheden samenbrengt. In dit boek zul je ontdekken: - wat trauma is en waarom het je maar niet lukt om van de pijn te herstellen; - waarom schaamte een gehechtheidswond is en hoe je je lijden kunt verzachten met zelfcompassie; - hoe je je balans kunt hervinden wanneer je door iemand of door een situatie wordt getriggerd; - welke ademhalingstechnieken veranderingen in de hersenen stimuleren en emotionele regulatie bevorderen; - welke vaardigheden je helpen om meer contact te maken met je lichaam en je beter op je gemak te voelen bij je innerlijke ervaring. Of je nu van verlatingsangst, pijn of rouw wilt herstellen, Veilig in je lijf kan je helpen om je meer thuis te gaan voelen in je innerlijke wereld. Zo kan je lichaam stap voor stap een plek worden waar je veilig kunt verblijven. Deirdre Fay heeft tientallen jaren ervaring met het verkennen van de raakpunten van trauma, gehechtheid, yoga en meditatie. Ze hanteert ‘een radicaalpositieve benadering tot het herstellen van trauma’. Als supervisor was ze verbonden aan het Trauma Center en ze verzorgde trainingen aan het Sensorimotor Psychotherapy Institute. Hedendaagse modellen voor herstel, zoals Compassion Focused Therapy (CFT) en Internal Family Systems (IFS), integreert ze met haar ervaring als bevoegd trainer in mindful zelfcompassie.

Artikelen en meer...

Voor het jonge brein & lijf

Soms is het fijn om wat extra ondersteuning te hebben als het gaat om ingrijpende ervaringen bij kinderen. Hieronder enkele boekentips die wellicht helpend zijn bij het bespreken en uiteindelijk verwerken hiervan.

  • Het enge avontuur van Kiki en Koen

    Een verhaal over hoe je kunt herstellen van een angstige ervaring - Anne Westcott



  • Hoe Victor het varken uit de tranenrivier ontsnapte

    Een verhaal over gescheiden zijn van mensen van wie je houdt


    Victor het varken woont in een nieuw huis en bij een nieuw gezin, maar hij mist zijn vorige gezin. Op zijn eerste schooldag schreeuwt een klasgenoot tegen hem en dan wordt alles hem te veel. Hij moet verschrikkelijk huilen. Hij huilt maar door en al gauw vormen zijn tranen een rivier waarin hij wordt meegesleurd! Een wijze aap ziet Victor, maar hij is te ver weg. Kan hij Victor helpen verborgen krachten in zichzelf te vinden om de tranenrivier te overleven? Dit therapeutische prentenboek is geschreven om kinderen van 4-10 jaar en volwassenen te laten praten over gescheiden zijn van mensen van wie je houdt of als je die verliest. Het onderzoekt hoe moeilijke ervaringen invloed kunnen hebben op hoe je lichaam voelt en hoe het op dingen reageert. Na het verhaal staan eenvoudige adviezen voor volwassenen, waarmee ze hun kind kunnen helpen.

  • Hoe Willem de wolf zijn geheime kracht vond

    Een verhaal over hoe je door moeilijke tijden komt.


    Diep in het donkere bos groeit Willem de wolf op tussen een ruige troep grote, sterke wolven. Ze zijn wreed, schelden hem uit en geven hem de hele dag taken. Willem is te klein om weg te lopen of om voor zichzelf op te komen, dus hij leert te doen wat hem wordt gezegd en hij maakt zichzelf heel klein zodat niemand hem ziet. Maar op een dag gaat hij op avontuur en ontdekt nieuwe, geheime krachten in zichzelf, waarvan hij nooit heeft geweten dat hij ze had. Dit therapeutische prentenboek is geschreven om kinderen van 4-10 jaar en volwassenen te laten praten over moeilijke gebeurtenissen tijdens het opgroeien (inclusief dingen waarmee ze misschien nog steeds worstelen) en om erachter te komen hoe die dingen invloed hebben op hoe je lichaam voelt en reageert. Na het verhaal staan eenvoudige adviezen voor volwassenen, waarmee ze hun kind kunnen helpen.

  • Daantje het Vulkaantje

    Help je kind met het herkennen en benoemen van zijn emoties door samen het verhaal van Daantje het Vulkaantje te lezen.


    Daantje heeft een geheim. Wil je weten wat dit is? Emoties kunnen nog moeilijker zijn dan rekenen of taal. Slim omgaan met emoties is zo makkelijk nog niet. Het EmotieBoek is een voorleesboek met handvatten om samen over emoties te praten. De vragen in het boek stimuleren de dialoog. Kinderen en volwassenen worden uitgedaagd over hun emoties na te denken en dit met elkaar te delen. "Wat maakt jou boos? Wat doe je als je boos bent?" Voor meer informatie over het leesboek, het werkboek, tips en gratis downloads kijk je op www.EmotieBoek.nl

  • Het meisje dat nooit fouten maakten

    Isabella heeft nog nooit een fout gemaakt. Ze vergeet nooit haar hamster te voeren, ze draagt nooit verschillende sokken en ze vergeet nooit haar huiswerk te maken. Nadat ze bijna een fout maakt, wordt ze bang dat ze tijdens de toneelvoorstelling een fout zal maken. Dit hartverwarmende verhaal zal ieder perfectionistisch kind laten zien dat het juist belangrijk is om fouten te maken als je iets wilt leren.

Share by: